Geschiedenis bowling.

In 1930 heeft de Britse antropoloog Sir Flinders Petrie en zijn team van archeologen allerlei primitieve bowling ballen ontdekt, waaronder bowling pennen en andere materialen in het graf van een Egyptische jongen uit 3200 voor Christus. Het lijkt erop dat de oude Egyptenaren een primitieve vorm van bowling speelden en dat is dus meer dan 5200 jaar oud. De Duitse historicus William Pehle beweerd dat in 200 voor Christus een oude vorm van bowling werd gespeeld in zijn land van herkomst. In Duitsland van die tijd tijdens festivals, waar de stenen werden gegooid op negen houten stokken, die de naam ‘kegles’ hadden. Vanwege dit feit zijn bowlers in Duitsland ook wel bekend als’ keglers’. In Engeland verscheen bowling voor het eerst in 1100. Harde bewijzen van bowling werd gevonden in het jaar 1366. In dit jaar verbood koning Edward III zijn troepen bowling te spelen, zodat ze meer tijd konden besteden aan de praktijk. Tijdens het regime van koning Hendrik VIII werd bowling een populaire sport onder de Britse bevolking. In dezelfde periode werd een vergelijkbaar type bowling gespeeld in Nederland, en het waren de Nederlandse kolonisten die de eerste vormen van bowling invoerden, die heette ‘Nederlands pinnen’, in Amerika in de 16e eeuw. In Manhattan de plaats waar de Nederlandse speelde werd deze vorm van bowling soms nog bedoeld als ‘Bowling Green’. Andere alternatieve vormen van bowling werden ook gespeeld in deze periode. De meest extreme vorm zou kunnen worden gevonden in Schotland. Hier gooide de speler een bal met geen gaten tussen zijn benen naar de pinnen en nadat hij deze had losgelaten, zou de speler op zijn buik naar de pinnen schuiven. Andere gerelateerde vormen van bowling ‘Bocce’ uit Italië, “Petanque” uit Frankrijk en ‘Lawn Bowling’ uit Engeland.


2. De opkomst van de bowling in de Verenigde Staten. De eerste mededeling van de bowling, die werd geïntroduceerd in de Verenigde Staten door kolonisten uit Europa, in het belangrijke Amerikaanse literatuur werd gemaakt door de beroemde schrijver Jonathan Swift, toen hij schreef dat Washington Irving wakker moest worden van het geluid van ‘crashen ninepins’. De eerste permanente locatie waar bowling gespeeld werd was in de New York ‘Battery’, die als eerste was in Nederlandse handen was en daarna in Engelse handen. De sport werd vroeger ook wel ‘Bowl over het Groenboek’ genoemd werd omwille van het gazon bowling. Dit deel van Manhattan is het centrum van de financiële wereld, maar is soms nog genoemd als de ‘Bowling Green’ door de New Yorkers. Ninepin bowling werd zeer populair in de Verenigde Staten, maar uiteindelijk kreeg deze een tegenslag. Ninepin bowling trok veel gokkers en zij gaven bowling een slechte naam. Vanwege het gokken werd een wet in Connetticut goedgekeurd die in 1841 bowlers verbood naar eigen ninepin bowlingbanen te gaan. Er werd een truc uitgevonden om deze wet te omzeilen door een extra pin bowling op het dek en dit betekende het begin van tenpin bowling. Het is nog onbekend waar tenpin bowling begon, maar we weten wel dat aan het eind van de 19e eeuw tenpin bowling werd gespeeld in een groot aantal staten, zoals New York, Illinois en Ohio. Maar toen waren er geen algemene regels voor de sport. Het gewicht en de grootte van de ballen, pennen en rijstroken verschilden van land tot land.

Maar dat veranderde allemaal toen restauranthoudster Joe Thumb een bijeenkomst georganiseerd had tussen vertegenwoordigers van verschillende regionale clubs in 1895. Op 9 september 1895 werd het Amerikaanse Congres Bowling (ABC) opgericht bij de Beethoven Hall in New York. Binnen de korstte keren werd door de ABC algemene regels opgesteld en stelden mensen in staat om te beginnen met de nationale wedstrijden en toernooien. Het aantal niet-gestandaardiseerde bonden, die niet gebruikt maakten van de algemene regels, daalde snel. Het ABC was alleen bedoeld voor mannelijke bowlers, hoewel vrouwen ook bowling speelde sinds de tweede helft van de 19e eeuw. Vrouwen moesten wachten tot 1917 (in dezelfde periode als het omhoog komen van het feminisme). Vrouwen kregen hun eigen congres. In dat jaar werd de Women International Bowling Congres opgericht in St. Louis. Vrouwen uit alle hoeken van de Verenigde Staten besloten, met de steun van eigenaar Dennis Sweeney, te concurreren in de nationale competitie en toernooien.

 


3. De ontwikkelingen van de moderne bowling. Aan het begin van de 20e eeuw heeft de gebruikte technologie in bowling een gigantische stap voorwaarts gemaakt. Bowling ballen werden gemaakt van een hard soort hout, de zogenaamde ‘lignum Vitae’. In 1905 kwamen de eerste rubberen bowlingballen, genaamd de ‘Evertrue’. Negen jaar later (1914) opende de Brunswick Corporation, deze fabrikant ontwikkelde biljarts, en kwam zo de eerste Mineralite Ball op de markt, die werd een groot succes dankzij de mysterieuze rubber compound. Door deze technologische ontwikkelingen kreeg bowling een enorme groei in de normalisatie en dit betekende ook de groei van de verschillende organisaties. Het was echter een andere technologische doorbraak die leidde tot een nog grotere groei van de bowling. Dit was de invoering van de automatische pinsetter. Morehead Patterson, de vice-president van de American Machine en Foundry company (AMF, toen een fabrikant van machines voor de bakkerij, tabak en kleding bedrijven), kocht de octrooien voor deze machine uit Gottfried Schmidt, die uitgevonden in zijn garage in 1936.

De pinsetter werd voor het eerst getoond aan het publiek in de ABC Nationale Kampioenschappen in Buffalo in 1946. Het duurde nog eens vijf jaar (1951) voordat de machine voor de eerste keer werd gebruikt in Michigan, en in 1952 werden de machines in productie genomen. De ‘pin jongens’, die gebruikt wordt om de pinnen op te zetten werden vervangen door hoger opgeleide en beter betaalde mechanica die konden draaien voor de bowlingbanen uren aan een stuk zonder enige problemen. In de jaren 1950 begon de televisie te experimenteren met bowling, en niet zonder succes. De populariteit van de bowling groeide enorm. De eerste uitzending van een bowling wedstrijd werd gemaakt door NBC over ‘Championship Bowling “. Naast deze ontdekking werden ook andere bowling televisiebeelden getoond, zoals’ Make that Reserve, Celebrity Bowling ‘en’ Bowling for Dollars’. Eddie Elias, een succesvolle initiatiefnemer, agent en ondernemer, stichtten de Professional Bowlers Association (PBA) in 1958 met 33 leden op. De PBA werd opgericht om de geavanceerde bowler de kans om een pro en bowling te krijgen en hiervan subsidie te krijgen. Meer dan 5000 bowlers zijn tegenwoordig lid van de PBA. Later ontstond Ladies Professional Bowling Tour (nu de Professional Women Bowling Vereniging, PWBA), een pro tour voor vrouwen. Op de ABC televisie in 1961 was de eerste uitzending van het netwerk Pro Bowlers Tour. Vanwege de uitstekende marketing werd Pro Bowlers Tour een populair onderdeel van de sportomroep ABC. Dit werd gezien door 10- tallen miljoenen Amerikanen en werden hierdoor erg geïnteresseerd in de bowling. Tegenwoordig wordt de sport bowling gespeeld door meer dan 140 miljoen mensen in meer dan 90 verschillende landen. Dit aantal lijkt alleen maar te groeien. Er is een actieve lobby voor bowling als een Olympische sport bij de Federation Internationale des Quilleurs (FIQ), het wereld orgaan voor de sport van tenpin en ninepin bowling. Topsporters concurreren regelmatig in de wereldwijde competitie en toernooien.
 

Nog geen afbeelding geselecteerd


Bowlingboys omstreeks 1948.

Joep keek toen al toe.

Nog geen afbeelding geselecteerd